Идеята на местната власт е да превърне Куршум джамия в национален музей на изкуството

В родния град на Васил Левски – Карлово, годишнината от гибелта на Апостола премина под знака на скандалните дела за вакъфските имоти. Наследниците на Апостола призоваха Главното мюфтийство, ако спечели имотите, да ги подари обратно на българската държава в знак на уважение и взаимно разбирателство.

 

За родствениците на Левски имотните претенции на Главното мюфтийство са опит за поругаване делото на Апостола.

 

45-годишният химик Стефан Караиванов е един от 30-тте живи потомци на Апостола. Неговият прапрадядо е вуйчото на Васил Левски. И днес не може да се примири, че до къщата на Дякона отново ще има действаща джамия.

 

26-години от живота на Дора Чаушева преминават в родната къща на Левски. Като уредник тя пази всички негови вещи и не крие гнева и възмущението си, че името на Васил Левски в момента се ползва за политически и религиозни цели.

 

141- години по-късно родната къща на Васил Левски в Карлово стои непокътната. Идеята на местната власт е да превърне близката Куршум джамия в национален музей на изкуството.

 

Въпреки че за Куршум джамия все още няма окончателно решение на съда, днес в Карлово бе създаден фонд за набиране на средства за каузата.

 

В деня на Левски пловдивският митрополит Николай осъди нападението над храмове.

 

Репортер: Благой Бекриев