Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за отпадане на принципа за уседналост

Изборният кодекс е приет на второ четене. След активна работа, с удължено работно време депутатите приеха всички точки за новите изборни правила. Кога ще гласуваме по тях и тежки ли бяха дебатите в последния ден, разказва Калина Влайкова.

 

След осем месеца работа, скандали, разпаднати кворуми и напоследък безсънни парламентарни нощи... Не мина без скандал, който отново изправи ДПС срещу всички. Този път – кой на кого извива ръцете и кой кого използва за параван.


В късните снощни часове депутатите гласуваха така наречената „преференция”. С нея избирателите ще могат да пренареждат партийните кандидати в листите. По предложение на ДПС обаче текстът беше разписан така, че реално бетонира първата позиция на водача. Така обещанието за мажоритарен елемент във вота се оказа не съвсем изпълнено. А от ДПС се обидиха, че отговорността за това се хвърля изцяло върху тях.


„Основното внушение – ДПС прокара своя интерес, другите партии клекнаха. Елементарно е! ДПС не е нито салфетка, нито нечия носна кърпичка”, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан.


Той напомни, че при други чувствителни гласувания, всички партии се обединяват срещу ДПС. А половинчатата преференция била приета с гласовете на БСП, ДПС, „Атака”. Но според Местан и заради отсъствието на ГЕРБ от залата.


„Това категорично не е вярно. Няма съгласие от наша страна с ДПС”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева.


Според ДПС в този вид поправката обслужва големите партии. Според ГЕРБ – обратното. Станишев обясни, че с нововъведението има реален шанс предпоследният в една листа да стане втори.


ДПС иска тълкувателно решение от КС дали изискването за уседналост не противоречи на Конституцията. Депутатите отхвърлиха искането на „Атака” кандидатите за депутати да обявяват сексуалната си принадлежност, както и членството си в тайни общества.


Повече по темата гледайте във видеото.