"Единна Русия" иска отзоваване на руския посланик в САЩ

След като Русия обеща да не остави без внимание призива за помощ, който й изпрати местната администрация на населената с предимно руско население Кримска автономна република в Украйна, започнаха да се появяват и първите сериозни дипломатически реакции. Още преди Москва да подплати ангажимента си с единодушно парламентарно решение, даващо зелена светлина за използване на руски войски в Украйна, "до нормализацията на обществено-политическата обстановка", президентът Барак Обама произнесе кратко, но ясно изявление от Белия дом. На фона на бързото развитие на обстановката в Крим, държавният глава на САЩ по същество предупреди: Русия не трябва да използва военна сила, за да решава съдбата на Украйна. 

 

Думите на американския лидер бяха провокирани от съобщенията за пристигане на руски войници в овладените от местни отряди летища в Симферопол и Севастопол. Това, в добавка към така или иначе намиращите се на Кримския полуостров бази на руския Черноморски флот, в който са дислоцирани хиляди руски военнослужещи.  

 

В Москва обаче им направи по-силно впечатление друга реплика на Обама, която масово цитират руските медии - тази, че "Русия ще плати" за своята политика. На заседание на Съвета на Федерацията (същата тази горна камара на Държавната дума) зам.-председателят му Юрий Воробьов предложи да бъде отзован руският посланик във Вашингтон. Според сенатора думите на американския президент представляват "пряка заплаха". От управляващата партия "Единна Русия" подкрепиха този ход и заявиха, че той съответства на руските и международните норми. Вече се готви обръщение към руския президент Владимир Путин по въпроса. 

 

"Обама премина онази граница, която отделя емоциите от действията на един истински президент. Към велика страна като Русия такива заявления са неуместни и неприемливи", каза един от лидерите на парламентарната група на "Единна Русия". 

 

Междувременно руският посланик в Лондон Александра Яковенко бе привикан в Министерството на външните работи на Великобритания във връзка със ситуацията в Украйна. От дипломатическото ведомство на Обединеното кралство обаче съобщиха, че все още срещата не се е състояла, нямат и отговор за това, когато дипломатът ще се яви. 

 

В последните часове стана ясно, че Съветът за сигурност на ООН ще проведе ново извънредно заседание, за да обсъди случващото се в Украйна. Новината съобщиха пред журналисти в Ню Йорк дипломатически източници от международната организация. Малко по-рано американският посланик в ООН Саманта Пауър призова за "спешна международна" посредническа мисия за Крим

 

Подкрепа за новите власти в Украйна засвидетелства американският вицепрезидент Джо Байдън, който разговаря с новоизбрания премиер Арсений Яценюк, за да потвърди "силната подкрепа на САЩ за новото правителство" и "ангажимента към суверенитета, териториалната цялост и демократичното бъдеще на Украйна". 

 

Реакция на последните развития на украинския фронт имаше и от малка България. Президентът Росен Плевнелиев изрази "огромна загриженост" за ситуацията в Украйна след решението на Москва за използване на въоръжени сили в съседната страна: "Държавният глава нееднократно е заявявал, че единственото устойчиво решение може да бъде постигнато по мирен начин и ако се гарантира териториалната цялост и суверенитетът на Украйна. Използването на военна сила за окупирането на чужди територии е нарушение на правилата на международното право", се казва в съобщение, разпространено от пресслужбата на "Дондуков" 2. При необходимост Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност заради кризата в Украйна

 

Автор: Любомир Тасев