Dвете страни "нямат общи виждания" за ситуацията на Кримския полуостров

Пореден провал на опитите да се намери дипломатическо решение на кризата. Русия и Съединените щати не постигнаха споразумение. След дълга среща в Лондон между американския държавния секретар Джон Кери и руския му колега Сергей Лавров беше заявено, че двете страни "нямат общи виждания" за ситуацията на Кримския полуостров.

 

Поредният опит да бъде даден шанс на дипломацията беше неуспешен. Кери и Лавров се срещнаха в Лондон и разговаряха повече от 6 часа.

 

„Що се отнася до практическите стъпки, които могат да бъдат направени - нямаме общи виждания. Различията остават. Повторихме позицията, която обясни президента на Русия. Ще уважим волята на народа на Крим, изразена на предстоящия референдум”, заяви Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

 

Изказването на Джон Кери само подчерта различията в позициите на Вашингтон и Москва. 

 

„Президентът Путин не е готов да вземе каквото и да е решение преди референдума в неделя. Съединените щати смятат този референдъм за незаконен. Той противоречи на украинската конституция и на международните закони”, каза Джон Кери, държавен секретар на САЩ. 

 

Докато течаха преговорите в Лондон, Украйна направи поредна демонстрация на сила. В отговор на руските военни учения, които вървят недалеч от украинската граница, Киев на свой ред разпореди мащабни учения. В тях участваха танкове, бронетранспортьори, хеликоптери и артилерия.

 

Временният президент Олександър Турчинов заяви, че армията е в пълна бойна готовност и може да защити страната от външно нападение.