След Крим идват Балканите, каза Николай Малинов, председател на движение „Русофили”

Народен представител от Коалиция за България поздрави славяните с „победата в Третата Кримска война”:

 

„Бих желал да честитя на всички славяни по света победата в Третата кримска война и да напомня, че след Крим идват Балканите… Смятам, че можем да се поздравим, поне русофилите”, заяви Николай Малинов в предаването „Референдум” по Българската националната телевизия.  

 

„Аз не си спомням последните 1 000 години Русия нещо да е решила и то да не се е случило”, отбеляза още Малинов, който е член на външната комисия в парламента, председател на движение „Русофили” и издател на в-к „Дума”.

 

Според социалиста България все още няма официална позиция по отношение на събитията в Крим и Украйна. У нас сега имало една проамериканска и една проруска позиция, а всички трябвало да се обединим около пробългарската позиция: "Трябва да видим къде е защитен българският интерес".

 

Коментарите на Малинов предизвикаха реакции в социалните мрежи. Те идват на фона на противоречиви сигнали от редиците на левицата по отношение на украинската криза.

 

Неотдавана решението на външния министър Кристиан Вигенин да посети Киев и да се срещне с новите власти там му донесе критики от някои социалисти. БСП излезе с позиция, в която бе изразена категорична подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, но също, че България няма по никакъв начин да участва във военна ескалация на ситуацията в бившата съветска република. Националният съвет на БСП призовава Народното събрание да приеме декларация за кризата в Украйна, с която да се съобразяват инициативите и действията на българските държавни институции.

 

По време на семинара на социалистите в Боровец Вигенин заяви пред Нова ТВ, че декларацията на социалистите е добра основа за подобен документ, който да бъде приет от парламента. Първият дипломат на страната беше категоричен, че няма различия по основната тема – украинският суверенитет.