ДПС твърди, че е ощетена с едно място, ГЕРБ пък бяха лишени от заместник-председателската позиция

Казусът около местата в ЦИК ще бъде решен при президента Плевнелиев в понеделник. Държавният глава заяви, че няма да преработи указа си за назначаване на членове на комисията. ДПС твърди, че са ощетени с една бройка, която е дадена на ГЕРБ. ДПС имат един представител сред членовете на ЦИК. Толкова имат и "Атака" и извънпарламентарните партии. ГЕРБ бяха лишени от заместник-председателско място в ЦИК, след като народните представители гласуваха ръководството на комисията.

 

„Изборният кодекс, който тръгна на „куц крак” и набързо беше приет е проблем. Другият проблем – проблемът с ЦИК, е на път да бъде решен от ДПС и ГЕРБ”, заяви пред журналисти в Благоевград евродепутатът и водач на листата на АБВ за предстоящия вот Ивайло Калфин, цитиран от агенция „Фокус”.

 

„Очевидно е, че те ще участват в решението и това би било положително действие за държавата, защото ръководството на ЦИК да бъде съставено само от БСП, ДПС и „Атака”, надали е най-представителното, коментира евродепутатът. Призивите за отмяна указите на президента по повод на ЦИК коментира и Георги Първанов. По негови думи, няма такъв случай в историята на президентската институция. „Указът може да бъде публикуван или коментиран, но отмяна досега не е правена. Най-важното е съставът на ЦИК да е избран не вследствие на тайни договорки, а на ясни принципи и правила, така както сме го правили 10 години по времето на моите два мандата като президент”, заяви Георги Първанов.

 

На кафето си с Лютви Местан в Кърджали, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че в понеделник, в 09:15 часа при президента ще се търси решение. „Поставих въпроса за зам.-председателското място в ЦИК пред лидера на ДПС Лютви Местан и той ми даде неговата разбивка, защо считат, че поставени наравно с ПП „Атака” с по двама души, са ощетени”, каза Борисов.