Лютви Местан заяви, че ще ДПС подкрепи предложения от ГЕРБ кандидат за заместник-председател на ЦИК

Отказваме се от третата квота в ЦИК”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от БГНЕС. Освен това парламентарната група на ДПС ще подкрепи предложения от ГЕРБ кандидат за заместник-председател на ЦИК.

 

Споровете около представителите на политическите партии в Централната избирателна комисия избухнаха, след като президентът Росен Плевнелиев издаде указ, в който дава шест места на ГЕРБ и едно на ДПС. В отговор управляващите лишиха ГЕРБ от заместник-председател на ЦИК. Така се стигна до патова ситуация, в която и ГЕРБ, и ДПС се почувстваха ощетени.

 

Сега Лютви Местан заяви, че ДПС ще отстъпи, "за да бъдат всички доволни”.

 

Ще подкрепим както предложението за включване на проект за решение в дневния ред, така и самия проект за решение”, заяви Местан. „ДПС няма да внесе проект за изменение на Изборния кодекс - нека всички бъдат доволни”, допълни той. 

 

Според Местан това не прави указа на президента „нито законен, нито справедлив”.

 

Лидерът на ДПС обясни още, че вчера се е отзовал на поканата на президента за консултации и след като той категорично отказа да коригира указа си, от ДПС са предложили да бъде променен броят на членовете на ЦИК със спешно изменение на Изборния кодекс. Според ДПС това би дало седем представители за ГЕРБ, 6 за БСП, трима за ДПС и двама за „Атака” .