Ще има ли промени в новия Изборен кодекс ще стане ясно в сряда

След продължително заседание депутатите напуснаха сградата на парламента, отново обсаден от протестиращи. По-рано законодателният орган стана сцена на пореден сблъсък заради местата в Централната избирателна комисия. Оказва се, че онова, около което спориха най-активно, се случва в кулоарите, а не в пленарна зала. Спорът за разпределението в ЦИК се превърна от сблъсък между управляващи и опозиция в спор в управленските редици – между БСП и ДПС.

 

От Движението за права и свободи заявиха, че вече не искат три места в електоралния орган. Те смятаха, че толкова им се полагат, но президентът им даде не две, а едно членско място и започнаха споровете дали това може да се поправи или не. Вчера, след Консултативния съвет за национална сигурност при държавния глава стана ясно, че ще се мисли за поправка в новия Изборен кодекс, така че проблемът да се отстрани и броят на членовете да бъде увеличен от 19 на 20.

 

На среща тази сутрин, вместо да се обсъди идеята за увеличение на броя на членовете в ЦИК, както очакваха от ДПС, те получили друго предложение – да вземат едно място от квотата на БСП.

 

Това предложение не може да се приеме”, заяви Лютви Местан. ДПС вече не иска трети член в комисията. От движението ще предлагат промени. А изненадата - ДПС ще подкрепят и ГЕРБ за зам.-председателското място в ЦИК.

 

Според Бойко Борисов случващото се доказвало, че Изборният кодекс е готвен само за тези избори и единственият ход за излизане от ситуацията е поправка в чисто новия закон. По думите му това зависело от Мая Манолова от Коалиция за България.

 

Дали БСП ще направи стъпка към промяна на току-що приетия Изборен кодекс, ще стане ясно в сряда.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.