Правната комисия ще разгледа във вторник проекта на ГЕРБ за изменение на Изборния кодекс

Парламентарната група на „Атака” ще подкрепи жалбата на социалистите до Конституционния съд във връзка с разпределението, което направи в ЦИК президентът Росен Плевнелиев. Решението обяви зам.-председателят на партията Десислав Чуколов, предаде БГНЕС.

 

В същото време в ДПС още не са взели окончателно решение по въпроса, но по думите на депутата Четин Казак в Движението има такава нагласа, защото жалбата отговаряла на становището им, че президентът е „нарушил драстично оперативния запис на Изборния кодекс”.

 

В ДПС ще решат дали да застанат зад недоволството на партията мандатоносител, когато бъде готов крайният вариант на жалбата срещу Плевнелиев.

 

„По принцип проектът цели да коригира една извършена спрямо нас несправедливост и да ни върне отнетата бройка. С указа на президента бяхме ощетени с един член. Ако има несъвършенства в проекта, те биха могли да се коригират на първо и второ четене”, отбеляза Казак.

 

Депутатът добави, че е свикал извънредно заседание на Комисията по правни въпроси във вторник, на което депутати ще обсъдят и гласуват на първо четене в комисията проекта за промяна на Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ.

 

„Мандат в ЦИК могат да получат само онези, които са се явили на избори, само регистриралите се и излъчили кандидати на европейските избори”, подчерта представителят на ДПС.