ДПС ще излъчи един председател, а „Атака” – нито един

ГЕРБ и Коалиция за България получиха равен брой председателки места в Районните избирателни комисии – по 15. Движението за права и свободи ще има един председател, а „Атака” -  нито един, реши Централната избирателна комисия.

 

В същото време партията на Бойко Борисов ще излъчи седем заместник-председатели и ще запълни девет секретарски места, а социалистите обратно – ще имат девет зам.-председатели и седем секретари, предаде БГНЕС. ДПС ще разполага с 18 зам.-председатели и 12 секретари на РИК, а "Атака" ще има 28 зам.-председатели и трима секретари.

 

По думите на говорителя на ЦИК Александър Андреев електоралният орган е направил разпределението с пълно единодушие.

 

Стана ясно също, че документи за регистрация вече са подали ГЕРБ, Реформаторският блок и два инициативни комитета, издигнали независими кандидати за евродепутати. Срокът за регистрация е до 9 април, коалициите ще могат да правят промени до 19-то число, а за инициативните комитети крайният срок е 14 април. Списъците с подписите вече са предадени на ГРАО, а срокът за промени в състава на коалициите или кандидатските листи е до 22 април.

 

Списъкът с местата, на които ще бъдат открити секции извън страната ще бъде обявен до 4 април, а до 9-ти ЦИК ще се произнесе за реда и начина на провеждане на предизборната кампания.