Текстът ще засяга и договори, сключени преди датата на приемане на закона

Депутатите премахнаха наказателната такса за предсрочно погасяване на кредити. Облекчението ще важи не само за бъдещите, но и за вече сключените договори за потребителски и ипотечни заеми. 

 

Съгласно новите текстове хората ще могат да изтеглят нови заеми, с които да погасят старите си, без обаче да търпят санкции за това. 

 

Остава обаче условието да е изминала поне една година, откакто кредитът е изтеглен.

 

Според вносителя Янаки Стоилов от "Коалиция за България”, освен че ще помогне на потребителите, текстът ще допринесе и за раздвижване на кредитния пазар.

 

"Този текст дава възможност при запазване на сегашните договори между банките и кредитополучателите, тези, които имат възможност и желание, да могат да погасят своите кредити без заплащане на такси или неустойки за предсрочното изпълнение на предвидените задължения”, заяви Стоилов.

 

На депутатите им остана и време да помислят за ваканцията си. Те ще почиват общо на три пъти до евроизборите на 25 май. Великденската им почивка започва следващата седмица, когато в сряда ще проведат последното си за тази сесия тържествено заседание.

 

Депутатите ще се разпуснат и една седмица преди европейския вот, за да имат време да се отдадат на агитация. Не липсваха възражения по тези въпроси.

 

"Учудена съм защо този път почиваме още от 17-и. Не мога да си обясня амбицията да се почива толкова дълго. Знам, че това заченато в грях Народно събрание трябва дълго да проси Божията милост или други причини ви карат в четвъртък да си осигурите почивен ден”, заяви от трибуната Даниела Дариткова от ГЕРБ.