Със съмнителни законови промени тя ще бъде прерисувана

Нов прецедент около предстоящия европейски вот – ДПС иска редакция на бюлетината. Със съмнителни законови промени тя ще бъде прерисувана, след като вече образецът й е утвърден от Централната избирателна комисия и публикуван в "Държавен вестник”. 

 

Поправката в изборния кодекс беше внесена буквално в последния момент и създаде напрежение, тъй като никой не подозираше за нея. От ДПС искат в бюлетината партийният вот да се отразява в квадратче, а преференциалният – в кръгче. Досегашният вариант предвиждаше и двата вота да се упражняват в квадратче. 

 

Аргументът на ДПС е, е че по този начин има риск хората да се объркат за кого да гласуват. Съмненията обаче са, че по този начин от ДПС искат да агитират изцяло в полза на партийния вот и да бетонират водачите на листата, които сами са поставили.

 

"Промяната цели да улесни избирателите на всички политически сили. Не приемам внушенията, направени включително и от медиите, че това обслужва само избирателите на ДПС”, заяви Четин Казак. 

 

Защо според вносителите се налага квадратчето да стане кръгче – за да знае избирателят, че в квадратче отбелязва гласа си за избраната партия, например тази под номер 2, а в кръгчето – предпочитания кандидат в нейната листа - да кажем десетият. Иначе имало риск от объркване в еднаквите геометрични фигури

 

Никой от депутатите в правната комисия, която разгледа неочакваната поправка, не възрази по същество. Направиха го представителите на гражданските организации. БСП мълчаливо бойкотираха и дебата, и гласуването. От ГЕРБ също толкова тихо се съгласиха с ДПС и двете партии гласуваха заедно. Така предложението за кръгчето мина. 

 

Димитър Лазаров от ГЕРБ отхвърли връзка между поредното сътрудничество на партията му и ДПС с кафето на мира, което неотдавна изпиха в Кърджали партийните лидери Лютви Местан и Бойко Борисов. 

 

Дали квадратчето окончателно ще стане кръгче, ще реши пленарната зала утре сутринта. Сложният политически пирует обаче не стресна ЦИК. Оттам заявиха, че ще успеят да променят дизайна на бюлетината в срок. 

 

Междувременно днешното пленарно заседание пропадна заради липсата на кворум. Управляващите не можаха да се съберат в пълен състав, а "Атака” отсъстваха напълно.