Да не предприема нови военни действия срещу Украйна

Белият дом предупреди Русия да не предприема нови военни действия срещу Украйна, след като въоръжени сепаратисти превзеха административни сгради в източния град Славянск

 

"Обезпокоени сме от съгласуваната кампания, която виждаме в Източна Украйна, извършвана от проруски сепаратисти, вероятно с подкрепата на Русия. Те подстрекават към насилия и саботажи и се стремят да подкопаят и дестабилизират украинската държава", заяви Лора Лукас, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом. 

 

Междувременно стана ясно, че вицепрезидентът Джо Байдън ще посети Киев на 22 април. В телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров държавният секретар на САЩ Джон Кери е изразил "силно безпокойство" от вчерашните нападения на въоръжени проруски активисти срещу сгради на администрацията и милицията в няколко населени места в Източна Украйна. 

 

Според съобщението Кери е предупредил, че Русия ще понесе допълнителни последствия, ако не предприеме стъпки за намаляване на напрежението в региона и не изтегли войските си от украинската граница.