Москва настоява кризата да бъде обсъдена и в ОССЕ

Русия ще отнесе до ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа кризисната ситуация в съседна Украйна. Москва поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност, на което да бъдат разгледани събитията в страната.

 

Русия осъжда опитите за употреба на сила с включване на бойци от "Десен сектор" срещу протестиращите в Югоизточна Украйна и призовава Запада да убеди Киев да се разграничи от неонацистите, се казва в изявление, разпространено от руското външно министерство, предаде БГНЕС.

 

От дипломатическото ведомство коментираха и решението на централните власти в Украйна да използват въоръжените сили за овладяване на ситуацията, като нарекоха „престъпна” заповедта на временния президент Олександър Турчинов, с която изпрати армията срещу проруските активисти.

 

От Москва настояват за „истински национален диалог, с равноправно участие на всички региони, в интерес на най-бързо провеждане на радикална конституционна реформа”.

 

По-рано днес Съветът на Европа, в който членуват Русия и Украйна, изрази „дълбоката си тревога” от ескалиращото напрежение в Украйна и призова всички страни да се въздържат от насилие.