Договор за строителството на „Южен поток” има, но детайлите от него не станаха известни

Премиерът Пламен Орешарски и енергийният министър Драгомир Стойнев отговаряха днес пред депутатите на въпроса ще спре или ще тръгне проектът „Южен поток”. 

 

Договор за строителството на „Южен поток” има, но детайлите от него не станаха известни. Пламен Орешарски поясни, че цената, условията и изпълнителите са скрити зад търговската тайна. 

 

Газопроводът трябва да мине през Черно море и по територията на България. Нашата отсечка е най-сложната и скъпа за изпълнение.


 
Премиерът потвърди, че е спрял процедурите до изясняване на въпросите, поставени от Европейската комисия. А това, че новината за спирането е дошла след среща с американски конгресмени, нарече „чисто съвпадение".

 

Спрян или необратим е проектът „Южен поток”? Статутът на газопровода остана загадка и след изслушването на премиера и енергийния министър.

 

В момента сме в юридическа процедура, а не в питане в пленарна зала. България не може да не се съобрази с техните изисквания за информация и техния призив да се прекратят действията до изясняване дали са изпълнени, или не”, заяви премиерът Пламен Орешарски. 

 

Може би вървим на правилния път. Имаме един месец да изчистим съмненията на ЕК”, заяви Драгомир Стойнев.

 

Той е категоричен, че проектът може да се изплати за 22 години, както е планирано, и след това да печелим от тръбата. За строителството ще е нужен заем, но той няма да е държавен и няма да се дават гаранции. Според шефа на парламента Михаил Миков и лидера на БСП Сергей Станишев проектът не може да бъде спрян с нечии думи.

 

Важно е да отчетем политическата среда, да се дадат ясни обяснения”, заяви Сергей Станишев.

 

Според депутатката от ГЕРБ Лиляна Павлова не са станали ясни параметрите на този договор, нито какви са неустойките, ако договорът прекратен или замразен.

 

Реакция имаше и от „Газпром”, които пък обясниха, че работата по строежа на тръбата продължава. В същото време в България в момента има и експерти от Европейската комисия, които проверяват дали страната ни е нарушила европейското законодателство. Това, от което се притеснява Брюксел, е как са сключени договорите и дали ще се гарантира, че по тръбата ще тече не само руски газ. 

 

Оставам с голяма степен на надежда, че няма сериозни нарушения на европейското законодателство, но това предстои да се докаже в диалог с Европейската комисия”, заяви Пламен Орешарски.

 

От ресорното ведомство обявиха, че няма да се правят отстъпления, свързани с проекта, които противоречат на европейското законодателство. 

 

Междувременно, преговорите между Европейската комисия и Русия за „Южен поток” бяха спрени. Новината съобщи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.