Повече от 20 души и 6 фирми от цялата страна помогнаха на Мирослав

Щастлива развръзка има една необичайна дарителска акция. Зрители на Нова телевизия от цялата страна помогнаха на десетокласника от Математическата гимназия в Пловдив да замине на Световната олимпиада по математика в Китай.

 

Броени дни, след като в Новините ви разказахме за Мирослав Маринов, момчето вече има необходимите 2800 лева, за да отиде и да представи България на престижното състезание.


Повече от 20 души и шест фирми от цялата страна помогнаха мечтата на Мирослав да се сбъдне. Едно обаждане на възрастна жена от Попово просълзило ученика.


„Тя искаше да отдели 50 лева от месечната си пенсия, която е 150 лева. Не мога да приема такова нещо и отказах. Таза кампания е за богатите, те да помагат, а не за бедните, които нямат възможност”, обяснява Мирослав Маринов.


„Имаше в дарителската сметка суми и от по 5 лева и от хора, които дариха и по 500 лева. Това показва, че все още у нас има хора, които ценят и даряват за развитието на образованието”, коментира Ивайло Старибратов, директор на Математическата гимназия в Пловдив.


Съучениците му също събрали пари.


„И показва, че талантът в България все още се подкрепя и че децата тук, които имат талант, могат да се развиват”, твърди съученикът на Мирослав - Иван Марков.


Собственици на няколко фирми поискали да дарят цялата сума от 2800 лева.


И докато за съучениците на Мирослав ваканцията започва от днес, то за него сложните задачи по математика тепърва предстоят, защото в Китай ще трябва да пребори световните гении. За час трябва да реши 30 трудни задачи.


„Първите са с три подусловия, вторите са сложни, но третите са най-трудните. Ще дам всичко от себе си, ще направя каквото мога, за да се прибера със златен медал”, обещава Мирослав Маринов.


По сметката на училището са постъпили  640 лева повече, с които се поставя началото на Фонд за бъдещи състезания на ученици от гимназията.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев