Собственикът твърди, че не извършва никаква дейност

Предприятие бълва дим, миризма и шум на метри от прозорците на жилищни сгради. Наистина ли ще се вдига фабрика за брикети насред квартал в Благоевград?

 

Ябълката на раздора е сграда в стопански двор, който обаче от известно време произвежда дървени въглища. Хората се оплакват от силен, задушлив дим и от силен шум.

 

"Искаме да съобщим за редица нередности, които стават. Тук се произвеждат незаконно бетонови изделия. Още през 2004 г. съседите са уведомени, че това ще бъде склад за бетонови изделия, а не фабрика за производство. Ако това наистина е само склад, не би следвало да има шум, дим и да се пречи на въздуха. Нас ни притеснява това, че през 2012 г. този склад, без да мине на общинска сесия, променя предназначението му от склад за бетонови изделия в сграда за производство за пелети и брикети", обясни Любен Атанасов.

 

"Често ни замърсяват с някакви проби. Чука се с бетонобъркачки. Непрекъснато се работи. Отпадните води се изливат в дерето. Не знам как РИОСВ правят замервания за чистотата. Могат да дойдат да направят замервания и да видят как фабриките замърсяват пасищата", обяви друг от недоволните граждани. 

 

"Миналата седмица го карахме на лекар, защото детето ми започна да кашля. Въздухът е задушлив, мирише на запалени кабели”, разказа друг от протестиращите хора.

 

„Вложил съм целия си живот и труд тук. А институциите се крият. Нека да дойдат и да си свършат работата", прикани трети човек от квартала.

 

Нова телевизия потърси отговори от общината. Оттам заявиха, че се прави пълна проверка на тази сграда и това дали трябва да функционира с тази дейност. Освен това увериха, че няма удостоверение за експлоатация. По думите на хората до момента тази фабрика работи, особено вечер, когато няма как да се направят проверки.

 

От общината заявиха, че с хората не можа да се води диалог и затова отказаха да дойдат на мястото.


„Аз не извършвам никаква дейност. Нямам разрешение. Не работи. Всичко зависи от институциите, тъй като те взимат решенията”, обясни собственикът на фабриката Борислав Андонов.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Екатерина Николова