Специалистите са категорични - градушки и наводнения ще има все по-често

Има зачестяване на подобни градови явления. Големи градушки има всяка една година. Случилото се не е инцидент. Сега сме все пак в сезона на градушките”, обясни екологът Георги Стефанов за „Събуди се” във връзка с ураганния вятър и силния град с големината на яйце, които удариха столицата и Монтана на 8-ми юли. 
 
Експертът в Агенцията за борба с градушките – Цветелина Димитрова, обясни, че в последните години изцяло е обърнато голямо внимание на градушките в Европа. 
 
„Ако преди години районите с интензивни градушки са били южните райони на Европа, сега падането на градушки в Германия и Финландия, например, не е необичайно. Климатичните модели показват, че ще има завишаване на градушките в цяла Европа. За съжаление, се дава, че интензивността в Източна Европа особено се завишава”, посочи Димитрова.
 
Микроклиматът на града усилва тези явления, обясни от своя страна метеорологът Ивайло Славов.  
 
„Един от проблемите е, че няма единна институция, която се занимава с бедствията и авариите. Това, че министерството на Емел Етем бе редуцирано и вкарано в МВР и то в противопожарната защита според мен влияе много отрицателно”, категоричен бе ескпертът по сигурността доц. Николай Радулов.
 
Според Андрей Ковачев от „Зелените” е добре да има оповестяване преди подобни големи бури, дори и 10 минути преди тях, за да бъдат все пак хората подготвени за това, което ги очаква. Той допълни, че ни очакват много градушки и наводнения заради климатичните промени и трябва да го имаме предвид.
 
Целия разговор в студиото гледайте във видеото.