България отстранява слабостите по „Околна среда” и „Регионално развитие”

Вицепремиерът Зинаида Златанова не вижда заплаха за финансовата стабилност. Няма опасност за бюджета от гледна точка на европейските фондове, отчете тя в ефира на Българското национално радио.

 

„Начинът, по който усвояваме европейските средства, допринася за финансовата стабилност на България”, отбеляза министърът на правосъдието. По думите на Златанова страната е постигнала напредък при отстраняването на натрупаните през годините слабости в системата по отношение на Оперативна програма „Околна среда”.

 

„Надявам се до края на този месец да отблокираме плащанията по ОПОС. Това са около 1 млрд. лева”, посочи вицепремиерът и добави, че активно се работи и за отстраняването на слабостите по Оперативна програма „Регионално развитие”. Резултатите обаче се очакват наесен.

 

Зинаида Златанова обърна внимание и на събитията около ръководството на Държавен фонд „Земеделие”. Според нея фондът трябва да бъде оглавен от експерт и професионалист, който да може веднага да се захване с текущите задачи.

 

Златанова е сред поканените от президента Росен Плевнелиев участници в консултации по финансовата ситуация у нас. При държавния глава ще се съберат представители на парламентарно представените партии, изпълнителната власт, председателят на Народното събрание Михаил Миков, главният прокурор Сотир Цацаров и управителят на Българската народна банка Иван Искров.