Ратификации и законови промени уплътниха дневния ред

Парламентът ще проведе редовно заседание, след като бе събран необходимият за целта кворум. В пленарната зала се регистрираха 174 от общо 240 депутати. За кворума допринесоха и представителите на ГЕРБ.

Още по темата

 

В 10 часа днес президентът Росен Плевнелиев ще направи изявление пред народните представители, което Нова ТВ ще предава на живо. Вероятно темата му ще е политическата ситуация в страната и стартът на вчерашната т.нар. политическа рулетка с връчването на мандатите и пристъпването към назначаване на служебен кабинет.

 

След кратък председателски съвет беше уточнена и програмата за дневния ред, с която депутатите ще си уплътнят времето до 10:30 часа. Ще бъдат разгледани няколко ратификации, промени в Закона за физическото възпитание и спорта, промени в Закона за митниците. Предстои да узнаем дали ще залегне и актуализацията на бюджета на Здравната каса.

 

Ратификации и законови промени уплътняват древния ред След консултациите с парламентарно представените партии вчера държавният глава очерта три стъпки, които депутатите трябва да предприемат до 6 август: Народното събрание да даде възможност на служебното правителство да води преговори, да сключва договори и да взима заеми. Освен това той призова парламентът да актуализира държавния бюджет и този на Здравната каса.

 

Продължават процедурите по оттегляне от властта и назначаване на служебен кабинет след оставката на кабинета „Орешарски”. Днес държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарно представена сила – "Коалиция за България". Вече се появиха слухове, че БСП няма да върнат мандата веднага, а ще изчакат да мине конгресът в неделя, където ще си изберат лидер.

 

Консултациите започнаха в четвъртък веднага след гласуването на оставката. Първи ГЕРБ получиха и веднага върнаха мандата. Сега е ред на "Коалиция за България", а след тях трета, избрана от президента партия, ще получи мандата – вероятно това ще е ДПС.

 

Ако всички партии откажат да съставят кабинет в рамките на това Народно събрание, ще бъде назначен служебен до провеждане на избори на 5 октомври.

 

Подробности по темата ще научитв от видеото.