Промяната в бюджета на НЗОК е нужна на пациенти, болници и общини, отбеляза президентът

Честата смяна на правителства е белег на все по-трайна нестабилност, която затруднява икономиката и обществото. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към депутатите от 42-рото Народно събрание, което по-рано днес отчете кворум, за да го изслуша.

Още по темата

 

„Сега трябва да постигнем политическа, икономическа, но най-вече институционална стабилност”, каза още държавният глава. По думите му плитически кризи е имало и ще има, а политическото противопоставяне и сблъсъкът са неизменна част от функционирането на парламентарната демокрация. Плевнелиев отбеляза обаче, че „отвъд тях е най-важното – проблемите на хората… Нека покажем заедно, че можем да приоритизираме и да постигнем резултати по някои неотложни проблеми”, призова той.  

 

Сред тях президентът постави актуализацията държавния бюджет и този на Здравната каса:

 

„Имаме още какво да свършим. Това са проблеми, важни за държавата и нацията – актуализацията на бюджетите са сред най-важните задачи, които Народното събрание може да реши в следващите дни... Считам, че тази актуализация е наложителна, за да позволи на всички институции, на болниците, на общините, на всеки един гражданин да не понесат върху себе си допълнителни негативи от политическата нестабилност в страната”, заяви държавният глава.

 

„Нека ревизираме бюджета заради пациентите, болниците, общините заради размразяването на две европейски програми… Нека платим 200 млн. лева сега, за да ускорим усвояването на оставащите 6 млрд. лева до 2015 г. Нека ревизираме бюджета заради достойните български строители, които от месеци не са получавали плащания за около 1 млрд. лева и вместо да ускорят, са принудени да спрат работа. Нека ревизираме бюджета заради бедстващите в Добрич, Варна, Велико Търново български граждани, които очакват компенсации и протегната ръка от българските граждани. Нека ревизираме бюджета, за да внесем допълнителна сигурност в случай на бъдеща несигурност във финансовия сектор в периода на отсъствие на Народно събрание”, поиска още Росен Плевнелиев. 

 

В тази връзка президентът изрази надежда, че парламентът ще вземе решение, което да даде възможност на служебното правителство, в случай на нужда, да води преговори, да сключва договори и споразумения с държави, международни институции и организации за външни заеми по необходимост за стабилизация и социална защита.

 

Още от обръщението на президента Плевнелиев можете да прочетете тук и тук.