Парламентът ще заседава извънредно на 29 юли

ГЕРБ и ДПС подкрепиха искането на Росен Плевнелиев за актуализация на държавния бюджет. В обръщение към депутатите президентът ги призова да направят ревизията и да разрешат на служебното правителство да тегли заеми от чужбина, като се аргументира с необходимостта да се осигури стабилност в държавата, включително финансова и социална.

Още по темата

 

Двете партии приеха предложението на председателя на Комсиията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев за провеждане на извънредно заседание на 29 юли – "за" гласуваха 114 депутати от ДПС и ГЕРБ.

 

Призивите на държавния глава предизвикаха бурна политическа дискусия в пленарна зала, в който освен депутата от ДПС, се включиха председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" и лидерът на опозицията Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

 

Мерджанов припомни противоположното мнение на президента за актуализацията от преди година. Тогава Плевнелиев заявил, че актуализацията не трябва да се гласува бързо и по неясни причини. Представителят на социалистите отхвърли твърденията, че правителството оставя дупка в бюджета, но призна, че е необходима актуализация на бюджета на Здравната каса.

 

Не аз се целувах с Местан. Не аз съм виновен, че те се държат по-отговорно.
- Бойко Борисов

На свой ред Бойко Борисов бе категоричен, че във връзка с уговорките за плавен преход към стабилност той е готов да оттегли исканията за ГЕРБ за актуализация с далеч по-големи параметри, стига да бъде приета поне предложената от самото правителство актуализация.

 

А Движението за права и свободи няма да бламира кабинета „Орешарски”, като не гласува неговата актуализация, стана ясно от думите на Йордан Цонев. Според него това би било предателство и не ДПС върши предателство към собствения си кабинет, а "Коалиция за България".

 

Атанас Мерджанов констатира, че маските са паднали и днес ясно е проличала новата коалиция между ГЕРБ и ДПС, които заедно с Плевнелиев имат общо мнение за бюджета.