Разходите за застъпници не са отчетени, пресметнаха експерти

Най-скъпият глас на евроизборите е този за "България без цензура", а най-евтиният - за ГЕРБ. Сметките са на Института за развитие на публичната среда според отчетите на партиите в Сметната палата. 

 

За да привлече един гласоподавател, партията на Николай Бареков е давала 8 лева, а партията на Бойко Борисов – 2 лева. Кампанията на коалицията около "България без цензура" е струвала почти 2 милиона, от които 1.2 милиона са били от дарения, а останалите - от партийната субсидия на ВМРО. 

 

Сериозни съмнения обаче предизвикват малкото средства, отчетени от всичките 24 партии и коалиции, участници в евровота, за възнаграждения и осигуровки.

 

"Очевидно в кампаниите влизат средства, които не се отчитат като приход и като разход. Никъде не могат да бъдат открити в кои пера на отчетите. Фигурират разходите за застъпниците, които и на тези избори бяха десетки хиляди. Числото, което е посочено, е толкова пренебрежимо малко, че то няма как да отговаря на истината”, коментира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. 

 

"Бум на дарителите има в "България без цензура”. Това е феноменалната кампания, в която и в момента непрекъснато продължават скандали и твърдения, че е неясно нейното финансиране”, допълни Цонева.