През 2014 г. броят на наказанията до 3 месеца затвор е намален с 80%

Системата за алтернативни наказания, включваща общественополезен труд и домашен арест вместо затвор, през последните две години е спестила на Сърбия около 130 милиона динара или 1 милион евро от държавния бюджет. Освен това е допринесла за частичното разтоварване на пренаселените затвори в страната, информира агенция Танюг, цитирана от БТА.


„Благодарение на алтернативните наказания тази година броят на наказанията до 3 месеца затвор е намален с 80% в сравнение със същия период миналата година, на наказанията от 3 до 6 месеца затвор - с 6%, а на наказанията от 6 месеца до 1 година - с 46%”, обяви министърът на правосъдието Никола Селакович.


В момента алтернативни форми на наказание изтърпяват 493 души.


„Ако тези хора бяха осъдени на затвор, щяха да прекарат там общо 11 години, а само един осъден струва на държавата 15 евро на ден”, каза още министърът.


Съдилищата определят наказание общественополезен труд за престъпления, за които се полага до 3 години затвор, а домашен арест - за деяния, за които се присъжда до 1 година затвор. Най-често това са случаи на нарушения на безопасността на движението.