Родните производители се оплакват, че работят на загуба тази година

Годината се очертава като изключително лоша за българското земеделие. Освен че реколтата е слаба заради времето, сега производителите на плодове и зеленчуци са изправени пред ново предизвикателство – ниските цени на вносната стока. Причината за това е ембаргото от Русия към европейските страни, които пък пренасочиха продукцията си към България.
 
С тазгодишните земеделски неволи се сблъсква и Стефан Тодоров от Харманли, който се занимава със земеделие от 1981-ва година. И всяка година печалбата му е все по-малка. Тази година реколтата е слаба заради многото валежи. Освен това, сега Стефан е изправен и пред ново предизвикателство - българският пазар почти е залят от зеленчуци и плодове от Полша, които са били предвидени за Русия, но заради ембаргото идват у нас.
 
„При тази слаба наша продукция вносът ни удря от всякъде. Ще гладуваме през зимата. Истината е, че няма печалба тази година”, обяснява земеделецът.
 
Отделно, родните земеделците се оплакват и от ниските субсидии, които в други европейски държави покриват всички разходи за производството, а в България не стигат за нищо. Въпреки желанието си да спрат да обработват земята обаче повечето малки производители нямат друг вариант за оцеляване.
 
Както ви съобщихме вече, и южната ни съседка Гърция се сблъсква с проблеми заради руското ембарго. Повече за ситуацията там, може да прочетете ТУК
 
Повече по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Димитър Иванов