Най-прохладно е било във Видин, Враца и Лом

Най-високите отчетени температури за деня са в Сандански, Сливен, Стара Загора – 37 градуса, сочат данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В Свищов са измерени 35 градуса.

 

Най-прохладно е било във Видин и Враца – 31 градуса, както и в Лом – 30 градуса.

 

През следващото денонощие, под влияние на студен атмосферен фронт, ще захладнява, като максималните температури ще са между 27 и 32 градуса, в югоизточните райони, където ще има повече слънчеви часове - до 34-35 градуса, в София - около 27 градуса.

 

Над североизточните райони ще превали и прегърми. Условия за по-интензивни валежи, придружени и с гръмотевични бури ще има привечер и през нощта срещу неделя, главно в централните и на места в източните райони от страната.

 

Над Черноморието ще има променлива облачност, по-често значителна преди обяд над северното крайбрежие, където краткотрайно ще превали и прегърми. В южните райони облачността често ще намалява до слънчево. Максимални температури по крайбрежието - до 27-30 градуса. Температурата на морската вода е 27-29 градуса.

 

Над планините ще има променлива, над старопланинското било и в Родопите по-често значителна облачност. Главно там ще има валежи, в следобедните часове с гръмотевици. В по-ниските райони вятърът ще е от северозапад, а по най-високите планински върхове - все още югозападен, умерен до силен. Максимална температура на 1200 метра - около 20 градуса, на 2000 метра, около 13 градуса.

 

В неделя с умерен, в Дунавската равнина и източните райони до силен вятър от северозапад ще нахлува още хладен въздух. Облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи, на повече места в планинските райони и Източна България. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 23 и 28 градуса.