Около 80 милиона лева не достигат на социалното министерство

Проблемите с бюджета удрят социалните разходи. Парите за майките и хората с увреждания са под въпрос. Предупреждението е на социалния министър Йордан Христосков.

 

Първо Христосков предпочете да алармира за проблемите министрите на последното заседание. Недостигът в социалното министерство е 80 милиона лева. 50 милиона не достигат за детските и за подпомагането на хората с увреждания. Днес е категоричен - ще се търси начин да се излезе от ситуацията.

 

35 лева за първо дете и 50 - за второ. На толкова пари месечно разчитат семействата, ако въобще имат право да взимат детски.

 

Ивелина е майка на три деца - взима месечно 120 лева. Макар и малко като сума, детските които получава ,са ѝ изключително важни.  Не може да мине без тези пари, не може и да се чуди дали ще ги вземе на 10-то или на 25-то число от месеца. „При безработицата в България и при ниските доходи, за които се работи, много хора разчитат само на това, за да могат децата им да са нахранени”, казва тя.

 

Недостигът при парите за социалните плащания не изчерпва проблемите. Минус има при парите и за осигуряване на храна за крайно нуждаещите се българи. Там се търсят още 30 милиона.

 

Проблеми се очакват и при програмата за временна заетост. Предишните управляващи са назначавали масово хора, но през летния сезон. Всички те ще останат без работа наесен. А заедно с тях без работа ще останат и онези които сега работят по курортите.