Свободните площи в региона са нараснали до 13,6% през първото полугодие на годината

1,2 млн. кв. м са офис площите, реализирани само за първото полугодие на тази година, а още 5,7 млн. кв. м. са в процес на активно изграждане, показва анализът на Colliers International. 

 

В регионален план Москва и Санкт Петербург заемат водещи позиции по завършени офис проекти през първата половина на годината, с около 70% от общия обем на ЦИЕ. 

 

Активността се възвръща и на други пазари. Варшава отчита тенденция на леко покачване в нивата в сравнение с тези от 2013 г. и към момента заема дял от 10% от новото строителство за региона.

 

Будапеща, макар и само с 2% дял от общия за ЦИЕ, регистрира ръст с обем изпълнени офис проекти за тази година надминаващи стойностите от предходната. Към момента, нивата на офис площи в процес на активно изграждане в Будапеща са най-високите от 2010 г. насам. 

 

Редица градове, в това число Санкт Петербург, Москва, Варшава и Прага, стават свидетели на отчетлив ръст на свободни площи успоредно с големите обеми ново предлагане за този период. В доклада се констатира, че средните стойности на показателя са нараснали до 13,6% за ЦИЕ през първото полугодие на 2014 г. от 11,8% през 2013 година. 

 

Докато общата тенденция е брутно наетите площи да се стабилизират в сравнение със същия период на изминалата година, нововъзникващите пазари като Будапеща, Братислава и Букурещ регистрират активно търсене и като резултат – понижаване дела на свободните офис площи на тези пазари. 

 

Докладът разкрива, че девет от пазарите отчитат повишаване в нивата на усвоените офиси за периода януари-юни 2014 година, в това число в София, Загреб, Букурещ, Будапеща, Белград, Братислава, Талин, Рига и Вилнюс. 

 

С темповете на ново предлагане от началото на годината наемните нива на първокласни офис имоти в градовете Прага, Букурещ, Киев и Талин продължиха да спадат за периода, с около 2-7% в сравнение с първото полугодие на 2013 г. Въпреки това, с покачване нивата на усвоените офис площи през последните 3-5 месеца, очакваме наемите да започнат да се стабилизират.

 

Въпреки тенденцията на спад в Прага, Букурещ, Киев и Талин, на други пазари в ЦИЕ отчетохме ръст в наемните нива за последните 12 месеца. Първокласните офиси в София поскъпнаха с 8%, а в Белград с 3%. От своя страна, вторичният пазар регистрира ръст на наемите с 11% в София, 7% в Белград, Талин и Рига и 4% във Вилнюс за същия период.