Ще откаже ли това българина от традиционното затваряне на буркани?

Приготвянето на зимнина поскъпва тази есен. Бурканите с краставички и туршия от магазина, както и приготвените у дома, ще бъдат до 20 на сто по-скъпи заради пороите и по-ниската реколта от зеленчуци. Ще откаже ли това българина от традиционното затваряне на буркани?


В сезона на зимнината много по-малко хора купуват зеленчуци и плодове за приготвянето на консерви, туршия или пък за направата на лютеница.


Една от причините за това е, че цените на родните зеленчуци и плодове скочиха заради многобройните дъждове, които тази година унищожиха голяма част от реколтата.

 

По-пресметливите казват, че е много по-изгодно да купят готови консерви от търговската мрежа, защото излизат толкова, колкото ако си ги приготвиш в домашни условия.

 

По-високите цени на зеленчуците отказаха много хора да затварят буркани тази есен, въпреки че на пазара има изобилие от българска продукция.

 

„Чушки 2 лева, 2.50 лева. Като сложиш и ток един лев. Няма смисъл да затварям, защото още по-скъпо ще ми излезе”, твърди Кирил Георгиев.

 

Двойно по-скъпи са доматите на пазара в сравнение с миналата година. Ако предишната есен са стрували лев, то сега се търгуват между 2.00 и 3.50 лева за килограм. За направата на лютеница са нужни още чушки и патладжани. Скокът  на цената при тях е с 40 стотинки.


„Корнишоните в момента са 1.60 лева, а аз ги взех на 1 лев. От един килограм излизат три буркана”, обяснява Минка Димитрова.


Според търговците хората се отказали да консервират зеленчуци и плодове, защото в магазините готовите консерви са по-евтини.


„Отказаха се, защото в големите магазини има много евтина стока и то просто не е изгодно да купи домати на тази цена и да затвори, след като има паприкаш на 80 стотинки, защото да затварят? Няма смисъл”, смята търговецът Пенка Балджийска.


300 бурканчета с домашна лютеница е затворила тази година Нели Кръстева от село Куртово Конаре. И въпреки че доматите са от собствената й градина, лютеницата й излязла по-скъпа от тази в магазина.


„2.50 -  2.80 ми струва бурканчето, с бурканчето, с всички видове подправки, които се слагат, материалът за приготвянето, но това е натурално. Няма нищо изкуствено в него. Всички продукти са натурални”, обяснява Нели Кръстева.


Заради недостига на домати тази година консервните фабрики са принудени да влагат китайско пюре в лютеницата. Това разбира се намалява цената на бурканчетата, които се продават в търговската мрежа.


Тези, които все пак са решили да приготвят зимнина в момента, изчакват на пазара да се появят по-евтини зеленчуци и плодове. След 20 септември се очаква евтин внос от Македония и Турция.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев