Все повече страни въвеждат извънредни мерки за сигурност и контрол на достъпа на пътници

Още по темата

По света се увеличават случаите на болни от Ебола или на съмнения за зараза с опасния вирус. На все повече места страховете от разпространение на епидемията се превръщат в истинска паника.

 

Все повече страни въвеждат извънредни мерки за сигурност и контрол на достъпа на пътници, идващи от Западна Африка. Съединените щати и Канада обявиха, че ще измерват температурата на всички, които пристигат от рисковите страни. Великобритания съобщи, че въвежда проверки на пътниците, които влизат в страната през двете основни летища на Лондон и с влака Евростар.

 

Междувременно президентите на трите засегнати от епидемията на Ебола страни от Западна Африка - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея - поискаха спешна помощ. На среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон тримата президенти призоваха за изпращане на пари, лекарства, както и за обучение на медицински персонал. Президентът на Световната банка Джим Йон Ким потвърди, че спешно трябва да се окаже помощ на най-засегнатите страни. Той се изказа против засиления контрол по западните летища.

 

„Това е все едно да слагате мокри парцали пред вратата ви, когато гори пожар. Трябва да изгасите пожара, а той гори в тези три страни”, каза Джим Йон Ким.

 

От своя страна, директорът на американския център за контрол и превенция на заболяванията сравни разпространението на Ебола с епидемията от СПИН.

 

„Искам да кажа, че за 30-те години, през които работя в общественото здравеопазване, единственото подобно нещо беше СПИН епидемията. Трябва да направим така, че това да не се превърне в следващия СПИН”, призова д-р Том Фридън.

 

Междувременно се влошава състоянието на испанската медицинска сестра, която стана първият потвърден случай на човек, заразен с вируса извън Африка. Пациент с подозрения за заболяване, предизвикано от вируса Ебола, е приет в болница и в бразилския щат Парана.