В София се провежда велопоход, част от проект за енергийна визия 2020

"Велосипедният преход в София е между 1 и 2%, което не е малко. Иска ни се да е доста повече, надяваме се да е може би около 5%”. Това каза Иво Делин от сдружение "Велоеволюция", който участва във велопоход в центъра на София заедно със свои "колеги", пише БГНЕС.

 

Статистиката на сдружението показва, че в Лондон, например, велосипедният трафик е между 3-4%, а в Копенхаген - 47%. Смята се, че в Копенхаген са най-добрите условия за каране на велосипед. Има доста градове извън Дания и Холандия, в които са между 5 и 10%. У нас в някои от малките градчета велосипедистите са доста повече, отколкото в София. В столицата повечето хора ги е страх да карат заради натоварения трафик.

 

Хората от сдружението от години се борят за повече велоалеи. 

 

"Има промяна не толкова в инфраструктурата, колкото в нагласите на хората. Това, че ставаме значително повече на пътя, хората започват да свикват с нас и ни пазят малко повече", каза Иво и подчерта, че дават всичко от себе си да провокират нещата да се случат качествено.

 

В София е трудно да си велосипедист, особено в „Младост” и „Люлин”. От няколко години от сдружението се борят в тези два квартала да има специална инфраструктура. 

 

Велопоходът е част от проект за енергийна визия 2020 за градовете от Югоизточна Европа. Очаква се той да завърши със специално театрално представление на открито "Загаси крушка – посади дърво".