Позицията на третия по гласове – ДПС, се очаква утре

Започва седмица на преговори за правителство. От утре, 13-и октомври, партията с най-много гласове – ГЕРБ, ще се среща всеки ден с всяка една от останалите седем партии в 43-я парламент. 
 
Ясни ли са стартовите позиции на политиците, които ще ни управляват? 
 
Стъпка назад вече сред всички главни в Реформаторския блок. Признанието за грешка в ултиматума Борисов да не е премиер не намери оправдание, а по-скоро - потвърждение.
 
„Ние в Реформаторския блок умеем да признаваме грешките си”, заяви Радан Кънев по-рано днес за Нова ТВ. А обяснението - грешката била, че говорили персонално в самото начало. Решението било първо да се разберат за програмата, а след това да мислят кой какъв пост да заеме, каквато е и позицията на ГЕРБ. Другият възможен партньор - Патриотичният фронт, пък иска конкретика.
 
„Аз си представям участието на ПФ в управлението само с подписано споразумение с конкретни неща и срокове”, заяви Ангел Джамбазки за „Събуди се”. 
 
Конкретните условия са промяна в Наказателния кодекс и ожесточена борба с битовата и етническата престъпност, промени в Изборния кодекс - премахване на секциите в Турция, а преференцията да се засили така, че да не защитава първия в листата. Тук обаче вероятно ще се сблъскат с ГЕРБ, защото още миналата седмица се прокрадна съмнението ще оцелее ли изобщо преференцията в следващия парламент. 
 
От АБВ условия не поставят, а искат обратното - да чуят такива. Според хората на Първанов от ГЕРБ не са искрени в желанието си за правителство на споделената отговорност, защото ако е така, разговорите щели да започнат по друг начин - между всички лидери на партии и гражданските организации. 
 
Позицията на третия по гласове – ДПС, се очаква утре. Засега от движението упорито мълчат, а първият в списъка за преговори и втори по резултат от вота – БСП, вече заяви, че отива на преговори като опозиция, а не като възможен партньор.