След четири часа разговори се появиха четири пресечни точки между ГЕРБ и БСП

ГЕРБ и БСП седнаха на една маса след изборите. Между двете партии има повече различия, отколкото общи позиции, но все пак разбирателство има. 

 

От БСП остават на позиция „опозиция”, но пък обещаха да натискат и зеления бутон заедно с ГЕРБ за политики, които са разумни. Това обещаваха и от ГЕРБ, докато бяха в опозиция, но дали сега ще се случи, ще разберем, когато започне работата по същество. 

 

Иначе след четири часа преговори се появиха четири пресечни точки - Евроатлантическата ориентация, спазването на международните договори, подобряване на бизнес средата, влизането в банковия съюз и сериозна работа по европроектите. 

Още по темата

 

Опонентите изглежда няма да се разберат по финансовите и данъчните теми. Очаквано, различия има и за проекта АЕЦ „Белене” и още от енергийните казуси.

 

Принципно съгласие, но различия в методите опонентите имат по два въпроса - КТБ и инфраструктурните проекти. По първия въпрос от БСП поискаха незабавно разрешаване на казуса, а от ГЕРБ - още време за цялостен анализ на ситуацията. 

 

„Ако се наложи допълнително средства от Гаранционния фонд, който да покрие тези влогове, в случай, че се стигне до тяхното изплащане, тогава държавата трябва да встъпи в тези права и да разполага с всички активи на банката”, заяви Янаки Стоилов от БСП. 

 

„Ние настояваме БНБ незабавно да назначи международен признат консултант, който на базата на данните и фактите да предложи начини, по които КТБ да излезе от ситуацията”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ. 

 

По всички останали теми - данъчно облагане, цена на тока, АЕЦ „Белене”, образователната и пенсионната реформа, и двете страни се запънаха. Но пък си стиснаха ръцете за друго - моделът на правителство със споделена отговорност между ГЕРБ и някоя от другите партии. Кадрови претенции от БСП нямат.

 

„Правото на ГЕРБ е да определят своята кандидатура за министър-председател, в това число и Бойко Борисов”, заяви Атанас Мерджанов от БСП. 

 

И всичко ще бъде разписано черно на бяло.

 

„Разписано коалиционно споразумение с ясно разпределение на функциите в него и ангажиментите, които всяка една от партиите в него поема”, поиска Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

 

От БСП не вярват правителството и кабинетът да издържат 4 години, а от ГЕРБ категорично отхвърлят идеята на Реформаторския блок за двугодишно управление. 

 

От ГЕРБ поискаха оценка на кабинета „Орешарски", а от БСП признаха за една грешка. 

 

„Сега не е въпросът да се връщаме, а да изкореним колко се може по-решително възможностите за такова непублично и неполитическо въздействие върху управлението на страната”, заяви Янаки Стоилов. 

 

От ДПС пък отново предложиха подкрепа, но този път с условие. Хората на Местан сядат на масата за преговори утре.