Движението ще бъде твърда опозиция на правителство, в което участват националистически партии

 „Ние бихме желали ГЕРБ да даде сигурни доказателства, че няма да участва в анти ДПС коалиция”, заяви заместник-председателят на ДПС Алиосман Имамов след края на разговорите между представители на ДПС и ГЕРБ. 

 

 „Вярно е, че диалогът трябва да продължи в името на националните интереси. Мотивите на ГЕРБ като отговор на основния ни въпрос „Защо ДПС излиза извън плановете на ГЕРБ за управление на страната?” не ни удовлетворяват”, каза още той. 

 

 „Пред нас има два изхода: да подкрепим кабинет на малцинството или да вървим към предсрочни избори”, обясни от своя страна Йордан Цонев.

 

Принудени сме да подкрепим кабинет на малцинството заради нашето национално отговорно мислене, че на България в момента не й трябват нови предсрочни избори. Не можем да подкрепим коалиция на малцинството, защото няма такова политическо животно. Ще бъдем много твърда опозиция на кабинет, в който участват националистически, ксенофобски и антиевропейски партии”, подчерта Цонев.

 

„Според нас моделът на управление на страната трябва да е проевропейски с евроатлантически ценности. На това наше желание беше отделено достатъчно внимание в разговорите с ГЕРБ и получихме тяхното уверение, че те няма да допускат България да излезе от своя евроатлантически път”, добави Цонев.

 

„Промените в Закона за МВР трябва да бъдат направени с оглед на негативния опит, който имаме от кабинета на ГЕРБ и от кабинета „Орешарски”. По отношение на инфраструктурните проекти ние продължаваме да държим на малкия регион, малкото населено място, малкия и средния бизнес, малкия производител”, подчерта още Цонев.