Партньорството ще положи основите за възстановяване и развитие на икономиката

Министрите на търговията на ЕС се обявиха за по-бързо сключвана на трансатлантическото търговско споразумение със САЩ, предаде агенция ТАСС, цитирана от БГНЕС.

 

Това те направиха на неформално заседание под егидата на Италия, която в момента е ротационен председател на ЕС. В одобрения от заседанието документ, които има препоръчителен характер, се посочва, че Трансатлантическото търговско- инвестиционно партньорство (ТТИП) ще положи основите за възстановяване и развитие на икономиките от двете страни на Атлантика. Това е "крайно важно в светлината на обособилото се по границите на Европа геополитическо положение", се казва в документа.

 

Министрите обаче смятат, че е необходима прозрачност на договорите и водените преговори, често обвинявани, че се протичат в условията на тайност. В тази връзка италианската страна предлага на европейските и американските партньори да минат към поетапно сключване на споразуменията по отделни аспекти.

 

"Това би се превърнало във важен импулс за целия преговорен процес и би позволило да се настрои общественото мнение в подкрепа на ТТИП", изтъкна италианският зам-министър на икономиката Карло Календа. По думите му финансовата изгода от ТТИП ще достига годишно 100 млрд. долара както за САЩ , така и за ЕС.