Лидерите на 53 страни ще обсъждат ключови въпроси за търговски партньорства между двата континента

Лидерите на 53 страни се събират днес в Милано за ключова среща на върха между Европейския съюз и Азия. На срещата в италианския град са извънредно президентите на Русия и Украйна в опит за размразяване на отношенията. България се представя от президента Росен Плевнелиев, който ще има и двустранни срещи с някои от световните лидери.

 

Половината от БВП на планетата и 70% от световната търговия е в ръцете на правителствата, чиито ръководители се събраха в индустриалната и финансова столица на Италия. Европа и Азия се срещат на всеки две години, за да дадат тласък на търговските отношенията.

 

Фокусът днес обаче се насочва към Владимир Путин. Възползвайки се от отсъствието на американска страна, руският президент е в Милано в опит да възстанови диалога с европейските партньори и излезе от ъгъла, в който бе притиснат след международната изолация и наказателни санкции заради Украйна. Италия покани и украинския президент и се надява на споразумение между двете страни.

 

И двамата трябва да направят отстъпки, но да ли това ще стане и какви ще са те, ще стане ясно на финала на срещата на върха утре. Към разговорите на отделните лидери се присъедини президентът Росен Плевнелиев. На форума той ще представи българската позиция за търговско партньорство с Азия и ще проведе двустранни срещи с отделни страни.

 

Информация на Антоанета Николова