След обяд в събота от север валежите ще започнат да спират

В четвъртък и петък речните нива в цялата страна ще се повишават в резултат на измерените и прогнозирани количества валежи от дъжд, според прогнозите на НИМХ. Очакват се значителни повишения на нивата по цялото течение на река Искър, както и на реките във водосборите над яз. "Панчарево”, реките Владайска, Лесновска, Банкенска, Блато, Батулийска, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля.

 

Нивото си ще покачат и реките Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом, горните течения на Камчия и Луда Камчия, както и на Тунджа, Марица, Арда, Струма и Места, съобщават от МОСВ.

 

По прогнози на НИМХ през нощта в Източна България все още ще превалява. В петък през деня ще бъде без валежи, но привечер и през нощта срещу събота в Предбалкана и на места в Южна България отново ще завали. Значителни сумарни количества се очакват в Родопите.

 

В събота също ще вали, като на повече места в Северна България дъждът ще премине в сняг, както и по високите полета на Западна България. В южната част на страната ъсщо ще вали дъжд. След обяд от север валежите ще започнат да спират. През нощта ще спрат в Северна България, ще продължи да вали в Южна, като и там на места дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. В неделя ще вали само в Родопската област и крайните източни райони.