От АПИ съветват да пътуваме само с подходящи гуми

Сняг ще вали днес в западните и северните части на страната, в останалите райони валежите ще са предимно от дъжд. 

 

Температурите рано тази сутрин са между 0° и 7°, в югоизточните райони и по крайбрежието на морето – до 10-12°, а през деня ще се понижават и в следобедните часове ще са между -1° и 4°, по морския бряг до 9-10°. 

 

В цяла България, без крайните северозападни райони е обявен жълт и оранжев код за силен вятър и валежи.  Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг и намалена видимост. Значителни ще бъдат количествата, главно в Рило-Родопската област. Ще духа силен студен вятър от изток-североизток. Ще има снежни вилеци, а по планинските проходи ще се образуват и навявания. Температурите ще се понижат и ще са около -1.0.

 

Шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи, препоръчват от Агенция „Пътна инфраструктура“. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомнят те. 

 

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. 

 

Утре валежите и вятърът ще отслабнат навсякъде. През първата половина от следващата седмица ще остане студено, с минимални температури близки до 0°. Дневните слабо ще се повишат и максималните ще са предимно между 5° и 10°. Ще е почти без валежи, ще има и временни разкъсвания и намаления на облачността, на повече места в Западна България. Вятърът ще отслабне още.

 

Очакваме вашите снимки и актуална информация за проблеми, свързани с метеорологичната обстановка в рубриката "Моята новина".