Той бе обвинен от Международния трибунал за военните престъпления в Хага

Европейският съюз реши днес да отмени санкциите срещу покойния югославски и сръбски президент Слободан Милошевич и хората, свързани с неговия режим, информира ДПА, цитирана от БТА.


Санкциите на ЕС срещу г-н Милошевич и приближените му са отменени, написа източник от ЕС в Туитър. Те вече не са актуални с оглед на сегашните отношения между ЕС и Сърбия, заяви източникът. Решението, което бе договорено от страните членки в официална процедура, ще влезе в сила в сряда.


Сърбия, която участва в етнически войни в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово през деветдесетте години след разпадането на Югославия, сега е официален кандидат за членство в ЕС.


Страната проведе първоначален кръг присъединителни преговори по-рано тази година, след като с посредничеството на ЕС бе постигнато споразумение за нормализиране на отношенията с Косово.


Милошевич бе обвинен от Международния трибунал за военните престъпления в Хага за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид в бивша Югославия. Той почина през 2006 г. преди да приключи неговият процес и да бъде произнесена присъда за това дали е виновен или невинен.