Реформаторският блок е пред два изхода - да управлява при условията на ГЕРБ или да се сбогува с властта

 

Правителство под европейска опека. Патриотичният фронт беше официално изхвърлен от възможна коалиция, а партийните лидери се срещнаха с председателя на ЕНП  Жозеф Дол. Докъде стигнаха преговорите и известни ли са вече имената на бъдещи министри?


При всички случаи ще ни управлява правителство на малцинството. Новият въпрос от днес е ГЕРБ и Реформаторски блок или само ГЕРБ. Новият обрат дойде след посещението в парламента на лидера на ЕНП Жозеф Дол. Обрат, защото доскоро за ГЕРБ кабинет на малцинството само с 84 депутати беше немислимо и нестабилно. Вече обаче Бойко Борисов е склонен дори на това. А Реформаторският блок е изправен пред два изхода - да управлява при условията на ГЕРБ или да се сбогува с властта.   


Един по един партийните лидери се изредиха на срещи с председателя на ЕНП Жозеф Дол. Покана не получиха единствено „Атака”, ББЦ и доскорошния желан за партньор  - Патриотичният фронт.


„Трябва да се състави правителство с министър-председател Бойко Борисов. Едно правителство център-дясно, което ще работи по програма, която съвместно ще съставят”, на мнение е председателят на ЕНП Жозеф Дол.


Патриотичният фронт беше официално изхвърлен от плановете за съвместен кабинет, независимо, че те така или иначе не го желаят. А с това бяха попарени и исканията на Реформаторския блок за тройна коалиция.


Грехът на Валери Симеонов се оказа изказването му от трибуната в понеделник, когато поиска ракети срещу натовските бази и изпит по български език за 6-годишните. С това ядосал Европа, а Европа поискала обяснение от Борисов.


„От евроатлантическите посланици започнаха да ми идват оценки. - Това ли са новите ви партньори? - Или човек си мери приказките или когато имаш такава програма те прави недопустим за ГЕРБ”, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


„Ние сме много силен и предвидим съюзник, но можем да бъдем и сериозен противник”, казва Валери Симеонов от Патриотичният фронт.


„Ако иска да ни подкрепят, ще му благодаря всеки ден”, казва Бойко Борисов.


Реформаторите не видяха нищо спешно в изчистването на формулата за кабинет.
„Нищо драматично не смятаме, че се е случило днес, че да изисква спешно наше решение”, обяснява Радан Кънев от Реформаторския блок.


Мълчаливи в парламента, но приказливи в социалната мрежа - там Радан Кънев определи срещата с Жозеф Дол като силен натиск за дясно правителство на малцинството с широка подкрепа.


А накрая Борисов вдигна ръце от всичко и всички и днес вече съвсем намали бройката.
„Ако не подпишат, ще внеса само на ГЕРБ с 84 депутати”, каза Бойко Борисов.


Подкрепа в зала ще е добре дошла отвсякъде.


„То вече всичко е на честна дума”, смята лидерът на ГЕРБ.


А за ГЕРБ ще е добре дошло и да гласуват заедно с ДПС, щом мненията им по конкретни въпроси съвпадат. Отношение по това не взе и председателят на Европейската народна партия.


И въпреки хаоса, който цари сред политиците и неяснотите дали и какво правителство ще имаме, държавният глава реши да си продължи по програмата и още в петък започват консултациите с 8-те партии.


Последни ще бъдат ГЕРБ в понеделник, веднага след това трябва да бъде връчен и първият мандат за съставяне на правителство.


Повече по темата гледайте във видеото.