Опасна ли е домашната ракия?

 

В сезона на приготвяне на ракиите, български учен заяви, че домашната ракия може да доведе до смърт и крие опасности от отравяне, ако не е приготвена правилно. Сега, когато всички майстори са около казаните - да видим какви грешки не трябва да допускат любителите на чашката, които сами си приготвят домашната напитка.  

 

От няколко седмици селските казанджийници в Родопите пушат с пълна сила, а вътре край казаните баш майсторите приготвят домашния еликсир, без който не сядат вечер на масата.

 

Край казаните всеки хвали собственото си производство. Бай Наско твърди, че прави домашната си ракия по уникална стара рецепта, която ревностно пази от поколения. 

 

Бай Наско, а и останалите стопани едва ли подозират, че домашната ракия е опасна, особено ако се прави от изгнило грозде, развалени от дъждовете плодове, от стари компоти и мухлясали мармалади.

 

Научната дейност на проф. Маринов 45-години вече е свързана с тънкостите в производството на ракия. Изследвал е, че домашният алкохол води до смърт, ако плодовете не се обезкостяват, защото при ферментация костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина. Тя блокира дишането.

 

Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила.

 

И още един съвет от майстора - хубавата пивка домашна ракия да е до 40 градуса.

 

За заклетите почитатели на високоградусовото питие, важно е на масата да има домашна ракия, независимо от какво е направена.

 

Репортер: Благой Бекриев