И АБВ застана до правителството, Калфин ще е вицепремиер

АБВ ще покрепят правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет на партията.

 

Така вече е сигурно, че общо четири партии и коалиции ще гласуват кабинета, оглавяван от Бойко Борисов при гласуването в пленарната зала, което се очаква да бъде в петък. Председателят на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин съобщи, че АБВ са готови за присъединяване към програмната декларация за бъдещ кабинет, съобщи Калфин, цитиран от Dariknews.bg.

 

В програмната декларация, във вида, в който тя е днес, ние виждаме голяма част от приоритетите, които АБВ пое в предизборната кампания. В програмната декларация има над 40 текста, предложени от коалиционните партньори”, каза Калфин. Националният съвет на АБВ е одобрил Ивайло Калфин да бъде вицепремиер по труда и социалната политика в новия кабинет.

 

Предстои в 15.30 ч. в зала „Запад” в Народното събрание да бъде подписано коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Веднага след това ще влязат представителите на Патриотичния фронт, които чрез своя декларация ще обявяват подкрепа към програмната декларация за управление, изготвена в последните дни след серия от консултации.

 

След това ГЕРБ ще се премести в зала „Изток”, където АБВ ще процедира по подобен начин. След края на тези процедури лидерите на четирите партии - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ ще отидат заедно в президентството, където мандатоносителят ще предложи на държавния глава състав и структура на Министерския съвет.