ГЕРБ подписа споразумения с РБ и АБВ. ПФ подписа декларация за подкрепа

Формулата на новия кабинет се очертава да бъде 3+1.

 

Този следобед ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха коалиционно споразумение за съставяне на правителство. Под споразумението подписите си сложиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и двамата съпредседатели на Реформаторите Меглена Кунева и Радан Кънев.

 

Вече е сигурно, че общо четири партии и коалиции ще гласуват за кабинет, оглавяван от Бойко Борисов, при гласуването в пленарната зала, което се очаква да бъде в петък. Подкрепата ще дойде от Патриотичния фронт и АБВ.

 

 

"Водени от чувството за дълг "Патриотичният фронт" декларира съгласие за подкрепа на програмата декларация за формиране на стабилно мнозинство в 43-ото Народно събрание и подкрепа за правителството", заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Той също подписа програмната декларация за подкрепа.

 

Накрая и АБВ подписаха декларацияВече е ясно, че Ивайло Калфин ще бъде вицепремиер. 

 

„Поне 10 пъти сме били на прага да отидем на нови избори. Всички положихме усилия, направихме необходимите компромиси, с едно единствено нещо – не власт, не постове, а да се опитаме преди новите предсрочни, поредни избори, да направим правителство”, заяви Борисов.

 

„Преговорите наистина не бяха лесни, но трябва да си дадем сметка, че всъщност трудното започна оттук нататък. Пред страната има много проблеми за решаване, трябва да поставим основите на дългосрочни реформи”, заяви Меглена Кунева.

 

„Декларираме съгласието си за подкрепата на програмната декларация за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-тото Народно събрание, както и правителството с мандата на ГЕРБ, което ще спазва съгласуваната програма. Запазваме правото си на различно мнение по някои нестратегически въпроси”, заяви Валери Симеонов.

 

„За да няма задкулисие, златно пръстче, какво и как, опитахме се да създадем един сравнително ясен и точен документ”, заяви Борисов. 

 

„Поемаме ангажимента да подкрепяме програмната декларация, изработена с активното участие на нашия преговорен екип. Това е една от най-добрите програмни декларации”, заяви Георги Първанов.