АБВ може да изпълнява ролята си на социален коректив, допълни Първанов

"Националният съвет на АБВ даде съгласие за участие на партията във висшата изпълнителна власт на страната, както и това Ивайло Калфин да бъде избран в състава на правителство”, заяви на пресконференция Георги Първанов. Той поясни, че предложението към Калфин е за позициите вицепремиер по социалната политика и демографското развитие и министър на труда и социалната политика.

Още по темата

  

 

"Няколко са ключовите неща в подписаното между партиите споразумение. Първо, ние обосноваваме необходимостта от максимално политическо съгласие в управлението на страната. Нашите позиции бяха много добре защитени“, каза Първанов, като добави, че значителна част от идеите и предложенията на АБВ са намерили място в програмната декларация. 

 

"АБВ наистина може да изпълнява ролята си на своеобразен социален коректив в рамките на новото управление. Неслучайно голяма част от нашите социални предложения бяха приети и отново ще оценя по достойнство партньорите ни, които проявиха разбирани и приеха тези предложения“, коментира още Георги Първанов. 

 

"За разлика от заложеното в първоначалните документи и първите варианти на програмната декларация, където се усещаше един стремеж към замразяване на доходите, включително и на пенсиите, ние успяхме да постигнем текстове, които позволяват едно динамично развитие и решение на този въпрос, съобразно икономическите и социалните възможности“, поясни Първанов. 

 

Лидерът на АБВ изрази задоволство и от разговорите по енергийната тема, където съгласие е постигнато както по идеята за търсене на стратегическа визия, така и по конкретните въпроси, свързани с развитието на отрасъла. Като тема на постигнато разбирателство Първанов посочи и предложения за промени в изборното законодателство, свързани с идеята за въвеждане на задължителното гласуване и с тази за мажоритарния вот.

 

АБВ подписа отделно споразумение с ръководството на ГЕРБ и не е част от коалиционната договорка между ГЕРБ и Реформаторския блок.