Важен приоритет е била работата по оперативните програми, плащанията по които са спрени от ЕК

"Изпълнихме голяма част от целите и задачите, които си поставихме като служебно правителство в икономическата политика”, каза на пресконференция вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева.

 

Тя подчерта, че кабинетът се е водил от желанието за прозрачност на взиманите решения и широкото им обществено одобрение. Тя отчете като свой най-важен приоритет работата по оперативните програми, плащанията по които са спрени от ЕК. 

 

"Успяхме да възстановим плащанията още в първата седмица със средства от бюджета. Ако не бяхме взели това решение, щяхме да поставим под риск от загуба на средства цялата оперативна програма „Околна среда“, посочи вицепремиерът.  

 

По Оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР) служебното правителство е спасило от загуба 140 млн. лв. По думите на Екатерина Захариева до края на месец октомври са разплатени 138 млн. лв. по ОПРР. 

 

През целия мандат служебното правителство работи активно за възстановяване на плащанията от Брюксел, стана ясно още от думите на  Захариева. Тя съобщи, че е направена проверка от страна на националния одитен орган, който е дал положителна оценка на подобрените системи за управление и контрол. Европейската комисия също е направила проверка, резултатите от която се очакват в близките дни. 

 

Като един от приоритетите на своята работа Екатерина Захариева отчете работата за ускоряване на проекта за енергийно обновяване на българските домове

 

"Това е много важен проект в контекста на цените на тока, които плащат хората, защото най-евтината енергия е спестената“, подчерта тя. По нейните думи забавянето на проекта през последната година го е превърнало в един от най-рисковите, но днес той се развива успешно. 

 

Още в първите дни на правителството са осигурени средства за заплати на работниците от "Автомагистрали Черно море“, които сторят участък от АМ „Хемус“, стана ясно още от отчета на Екатерина Захариева. По нейните думи приетите на последното заседание на правителството законопроекти за промяна на Закона за държавната собственост и на Закона за общинската собственост са стъпка за ускоряване на работата по големите инфраструктурни проекти, които в момента често буксуват заради съдебни спорове по отчужденията.