Близо 2 милиона души се очаква да пристигнат в Берлин въпреки стачката

Депутатите от Бундестага поставиха началото на празненствата по повод 25-годишнината от рухването на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. Тяхната кулминация ще настъпи утре с голям "всенароден празник", който ще отбележи това историческо събитие, прелюдия към обединението на Германия 11 месеца по-късно.

 

Лидерите на различни парламентарни групи от долната камара на парламента разказаха от трибуната лични спомени, които получиха историческо измерение. "Стената се превърна в чудовище", "ужасна граница", върху която "германци изгубиха живота си, защото искаха по-добър живот", каза социалдемократката Ирис Глейке, цитирана от Франс прес и БГНЕС.

 

"Денят, когато Стената падна, е исторически" за германския народ, заяви от своя страна консерваторката Герда Хаселфелд, припомняайки, че това събитие е станало без капка кръв и нито един изстрел.

 

Германските медии съобщават, че около два милиона души са очаквани в Берлин през уикенда въпреки историческата стачка на машинистите, която трябва да продължи до понеделник. Тази вечер редица от 8000 светещи балона ще блесне на 15 километра от трасето на Стената, а в неделя вечер ще бъдат пуснати в небето под звуците на последната част от Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен, "Одата на радостта", която е химн на Европейския съюз.

 

Освен това Михаил Горбачов ще пристигне в Берлин, където е много по-популярен, отколкото в родината си заради важната си роля за обединението на Германия. Утре последният ръководител на СССР ще участва в дебат за напрежението между Запада и Русия в последно време. В понеделник вечер е планирана среща с канцлерката Ангела Меркел.

 

В неделя Бранденбургската врата в центъра на германската столица ще бъде основно място на тържествата под мотото "Смелостта на свободата".