Предложенията им са провокирани от протестите през изминалата година

След като новият министър на вътрешните работи обяви, че ще бъдат въведени промени в системата на МВР, промени поискаха и от Реформаторския блок. Предложенията им са провокирани от протестите през изминалата година.

 

Реформаторите искат при охрана протести и спортни събития всеки служител на МВР да носят на видно място върху униформата си личен идентификационен номер. Исканията са всеки протестиращ да знае срещу кой номер полицай да пусне жалба ако има насилие. Според синдикатите обаче, тази на пръв поглед лека промяна в закона, може да бъде доста рискова за някои полицаи.

 

Ако промяната бъде приета, Реформаторите предвиждат глоба от 200 лева за всеки полицай, който не е сложил номера си на ревера, както и наказание за началника му. Така или иначе новата власт вече обяви, че законът за МВР отново ще бъде изцяло променен и ГДБОП отново ще бъде самостоятелна служба.

 

„Това, което е нужно за сектор „Сигурност”, е да се изработи една доктрина от всички политически представени партии, за да може който и да дойде на власт да следва тази доктрина и да бъде дългосрочна - до 2020-2025, за да се спре, всяка една политическа партия, която дойде на власт да извършва, какви ли не противоположно диаметрални реформи в министерството”, заяви Добромир Добрев.