Като всички нови министри, и тези обещават да вадят скелети от гардероба и отговори от сенките

Всеки ще може да разчита на всеки в новия парламент. Това стана ясно ден след клетвата на втория кабинет "Борисов". Коалиционните партньори са си запазили правото да се борят за идеите, които не са намерили място в декларацията им. Кои са тези идеи споделят новите министри пред Нова.

 

Взаимен контрол - това ще е формулата на коалиционните партньори. От разписаните идеи си обещали да не се отказват. А големите различия, особено по дилемата ляво - дясно, нямало да пречат. Така излиза, че в този случай търсенето на помощ от опозицията няма да се нарича "предателство".

 

„Всяка от партиите запазва правото си в парламента да представи различните си идеи, но дори да не стане, не означава бламиране на правителството”, каза вицепремиерът Румяна Бъчварова. Разговорът за сенките и съмненията продължи и днес.

 

 

„Аз изпитвам клинично студено отношение към модела „Кой”, съзнавам, че това е един тумор и той трябва да бъде изрязан. Създадохме разделителна линия, дали тя ще бъде прекрачена от някого в посока мафията, предстои да разберем”, заяви в ефира на Нова новият здравен министър Петър Москов. Създаването на комисия за модела "Кой" отпадна от изричните условия на Реформаторите, но пък те вярват, че никой не дебне в тъмното зад ГЕРБ.

 

Едно фотографирано кафе не прекрачвало линията, дори когато си министър на финансите. „Малко е нелепо заради една снимка да критикуваш една безспорна професионална личност. Всеки влиза в политиката със своите познанства”, заяви Бъчварова.

 

Като всички нови министри, и тези обещават да вадят скелети от гардероба и отговори от сенките. „Първата стъпка е електронното здравеопазване, това отново означава изваждане от сенките, къде отиват нашите пари”, категоричен бе Москов.

 

И като всички нови министри, и тези отново започват с ревизиите. В отбраната ще ревизират 18 търговски дружества - повечето от които носели загуби, а не печалби. В енергетиката пък ще търсят законодателни решения. Започват от регулатора, чието ръководство ще се избира от парламента. И продължават със закона за обществените поръчки, за да пресекат практиката ЕРП-тата да възлагат дейности на дъщерни фирми.

 

Какво друго казаха новите министри в ефира на Нова - гледайте във видеото!