България е технически готова за присъединяване към Шенген, припомни президентът

"Трудно може да посочим дата за присъединяването на България към Шенген, но със сигурност ще бъде скоро”, заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос на унгарска медия. Припомняме, че унгарският президент е на двудневна визита у нас.

 

Българският държавен глава подчерта, че това зависи от страната ни, от постигане на политически консенсус на европейската сцена и от действията на новоизбраното българско правителство, пише БГНЕС.

 

"Оптимист съм, че все повече в европейските столици ще надделее ясното разбиране, каквото отдавна сме видели и получили от унгарските ни приятели. Те, както и ЕК, казват, че България е технически готова за присъединяване към Шенген”, заяви още Плевнелиев.

 

"Ние се справяме по най-високите стандарти за пазене на външните ни границите, доста по-добре от други държави-членки на ЕС и на Шенгенското пространство. Унгария застава обективно на наша страна и казва, че Шенген е ясен механизъм, базиран на ясни правила, България ги изпълнява, и трябва да бъде член”, каза още държавният глава.