Студенти показаха знак на бунтовниците от филма на шефа на хунтата

След излизането на новия филм от поредицата "Игрите на глада" на екран в Тайланд в Банкок  бяха задържани за разпит трима студенти, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

 

В сряда петима студенти бяха задържани в североизточната част на страната, тъй като показали знака на бунтовниците от филма на шефа на хунтата. След това обаче всички са били освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения.

 

"Това че ме поздравяват с жеста с трите пръста, не ме тревожи", каза тайландският премиер пред журналисти. Премиерът каза, че е гледал първата част от сагата, в която жителите на потиснати окръзи вдигат бунт срещу тоталитарната държава."Това е филм, а не реалност", подчерта той.

 

В Тайланд обществените свободи са ограничени, протестите са забранени и е наложена цензура върху медиите. Някои кина отмениха прожекциите на филма, опасявайки се от инциденти. След държавния преврат на 22 май групи тайландци, често студенти, показваха символично знака с трите пръста от "Игрите на глада" или четяха на обществени места прочутата книга на Джордж Оруел "1984" - памфлет срещу тоталитаризма. Движението обаче стихна под заплахата от арести и се ограничи в рамките на интернет.